Opskrift på smeltet chokolade
Søde danske jordbær med chokolade er et sikkert hit til en sommerfesten eller feriehygge sammen med børnene.
Det er vigtigt, at jordbærerne er friske, og må på ingen måde være bløde.
Rens og skyld jordbærerne og tør dem i køkkenrulle, det er vigtigt at de er helt tørre når de skal overtrækkes.
Det er også vigtigt at stilken bliver på, da den bruges som håndtag.
Smelt chokoladen i en lille skål og dyp jordbærerne halvt med chokolade og evt. pynt.
Sættes på bagepapir indtil de er tørre.
Hvis man ønsker helt blank chokolade skal chokoladen tempereres
(søg på nettet).
Dypper man jordbær sammen med børn, kan det være en fordel at sætte jordbærret på en tandstik, det gør arbejdet lettere.
Gode råd:
Sæt aldrig de dyppede jordbær i køleskabet natten over, DE SKAL laves og spises samme dag (de bliver bløde og smattede).
Brug en god mørk chokolade. Vi anbefaler vores Ghana 70%, men hvid og mælkechokolade, hvis der også er børn.
Brug hellere lidt mere chokolade end beregnet, det gør arbejdet lettere. Evt overskydende chokolade kan bruges til f.eks. chokoladesovs til en isdessert sammen med de dyppede jordbær.
Hvad er ægte chokolade?
Ægte chokolade er chokolade der kun indeholder chokoladens egen naturlige kakaosmør / fedtstof.
Der findes rigtig mange forskellige typer chokolade, både med forskellige kakaoprocent (vores mørke chokolade 70%), men også mange slags smags-varianter, fyld osv. derfor kan der godt forekomme andet fedtstof, men som udgangspunkt indeholder ægte chokolade kun kakaosmør.
Vekao derimod, indeholder næsten altid kun andet fedtstof end kakaosmør. Vekao er det vi kender som det billigste "chokolade" og kan også optræde i forklædning som overtrækschokolade og andre nemme løsninger, hvor smagen er tvivlsom. Vekao er også kendt som være en efterligning af chokolade.
Mørk chokolade indeholder udover den naturlige kakao, sukker, vanille og lecitin. Sukker og vanille tilsættes, da kakao i sig selv er et bittert produkt, så for at vi skal kunne nyde den, tilsætter man sukker og vanille. Lecitin er et tilsætningsstof der gør at kakaofedtet og vandet i chokoladen kan hænge sammen.
Mælkechokolade indeholder udover kakao, sukker vanille og lecitin, også mælkepulver. Grunden til at mælkepulver anvendes, er at vandindholdet i frisk mælk/fløde er for højt.
Hvid chokolade laves på kakaosmør, sukker, vanille, lecitin og mælkepulver. Den hvide chokolade indeholder ikke noget af kakaobønnens smag og farve, men udelukkende kakaosmør.
Vi har forhandler alle 3 smagsvarianter i vores bedste kvalitet - bestil her under.
Chokoladetemperering er måden hvorpå man kontrollerer krystalliseringen i chokoladen.
God chokolade temperering er kendetegnet med den helt blank overflade, og chokoladen har det karakteristiske knæk.
Næsten alt chokolade man køber er som udgangspunkt tempereret. Chokoladen er klar til at spise, ligeså snart det kommer ud af pakken, det har producenterne sørget for.
Når vi så vælger at smelte chokoladen, for derefter at nedkøle den igen, så ændres dens struktur og krystallerne i kakaosmørret.
Hvis man bare tager en plade chokolade og smelter den ved høj varme, bruger den som overtræk og sætter den til at køle/størkne, så går krystallerne i strejke og giver et grimt og ubrugbart resultat, bliver hurtigt mat og grå.
Der findes mange metoder til at temperer chokolade og ingen af dem er forkerte, så find den der passer best til dig.
Derfor henviser vi til søgning på nettet for vejledning omkring temperaturer og fremgangsmåde, da der er mange forskellige måder at gøre det på.
Nogle bruger mikroovn, nogle vandbad, nogle smelter 2/3 del og rører resten i, og det samme med temperaturer mf.
INDKØBSLISTE:
- 1 bakke friske jordbær.
- 150 gram mørk chokolade.
- Bagepapir.
- Evt. pynt: kokos, chokoladespåner, sukkerkrymmel, ristet mandelflager.
- Tandstikker